一個好簡單動作,25秒有助激活脊椎頸脊,都市人、低頭族必學

都市人/低頭族/OL....,大家每日對住手機/電腦嘅時間多過對人,自自然然會腰痠背痛,去按摩?? 去得幾多次呢?
日忙夜忙又冇時間做運動,有咩方法可以自救一下?
好多人閃了腰時就會好緊張咁去睇醫生,脊醫、骨醫、西醫、專科、物理治療樣樣齊,其實我地可以對自己好D,即係可以平日都做,係習慣去做一D伸展嘅動作,絕對可以大大減低受傷嘅機會架!
今日同大家一齊做上半身嘅伸展動作,冇錯,今次係主要集中響上半身,點解?
因為成日都聽大家問嘅問題都係腰痠背痛,所以今次要快D講左比大家知,解救一下大家嘅困擾先!
您見到片段中每個動作都維持了大約20-25秒,我地做伸展動作時盡量都試下呢個秒數,因為呢個時間係可以令我地嘅肌肉真正放鬆到!
究竟有咩動作可以幫我地激活頸脊椎?
唔難做,大家都做得到架!
全身放鬆晒,屈膝然後前傾,好似片段中您見到我慢慢起身,而起身嘅秘訣就係慢,同埋要由下身開始,我地想像要控制身體逐個部份,起初由膝蓋變直,再去脊椎尾部近臀部,再到中背,上背,頸椎慢慢挺直身體。 整套動作開始時不宜做太長,即大約25秒,到您熟練動作及控制到身體時才延長些少時間,要避免腦充血呢!
每天做這動作,整個脊椎會變得更有活力及保持良好的柔軟度,周身骨痛自然離您而去。

About the Author