Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

熱爆小暑 2+2正Tips

七月六日 小暑
話明係小暑 又熱又濕
今日有咩好介紹
就係2種食物同2個穴位
小暑特別適合

廿四節氣 - 夏至

六月二十一日夏至,指陽氣生發到極點,夏至時,一般狀況梅雨已結束,而颱風的旺季也緊跟著來臨。

芒種有咩養生注意

芒種
6月5日,芒種是二十四節氣中唯一直接指向農事活動的節氣,意思是代表最適合播種有芒的穀類農作物時間,所以是農民播種下田最繁忙時候。

二十四節氣:立夏

二十四節氣中,一個夏天節氣:立夏。
由春天節氣轉到夏天節氣,天氣也逐漸變熱,容易流汗,根據《黃帝內經》「春生、夏長、秋收、冬藏」

咁究竟立夏有咩要注意?

石春路真係越行越健康?!

香港好多公園都有石春路
你有冇行過

好多人都話
行石春路堅持得越耐代表越健康
行石春路可以按摩腳底的穴位
促進血液循環及新陳代謝

保護心臟7件事

人到中年,保護心臟健康非常重要,隨著年齡的增長,心臟疾病風險會增加,容易患上高血壓、冠心病、心臟衰竭等心臟疾病。因我們的血管彈性及靈活性開始下降,可能導致高血壓。

晚上小腿抽筋

你有否試過,冬天夜晚小腿抽筋?
原來天氣對抽筋都有影響,最慘就是睡到半夜,小腿腓腸肌突然收縮,產生劇烈的疼痛感,大約會持續數秒至數十秒。

為何小腿會抽筋?

[50歲後仲減到肥嗎]

[50歲後仲減到肥嗎]
人到中年,增磅容易減脂難,如果真的要減肥,可能需要些少策略,看看以下建議能否幫到手。

1. 增加蛋白質攝取量

[大鑊! 老花找上門]

[大鑊! 老花找上門]
老花就代表年紀大? 唔好大驚小怪,其實隨住年紀增長,老花都是一件正常發生的事,冇錯,是正常的。

老花主要症狀:

青公秘景│青山公路│海灘

青公秘景│青山公路│海灘

零痛楚|KTTAPE系列|第二回|幾時貼最好|順貼逆貼又唔同|點貼最實|必睇小貼士

你好 我係Sonia亞桑 亦係KT TAPE香港嘅教練 第一集同大家簡單介紹左究竟咩係Tape 佢有咩功效同特性 今次將會有少少實操啦

Oneisall KYLE │寵物美容真空吸毛器 | 吹毛 吸毛 梳毛 順毛 剪毛│全球首部吹吸兩用

如果你有養寵物
應該會出現以下2個情況
1. 成屋都係毛
2. 屋企勁多架餐 唔講人地以為你開寵物美容店

最簡單動作│腳尖企│無場地限制│減肥│骨盆傾斜│腰痛腳痛│漏尿

今次呢個真係好介紹
首先係免費 又唔用你好多時間
每日5分鐘都唔駛喎
又可以減肥
防止腰痛 腳痛
改善骨盆傾斜

Subscribe to Sonia亞桑