Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

肌肉關節痛, 仲日日食止痛藥?

如果可以揀, 大家都唔想日日都食止痛藥, 咁有冇其他方法?
經過2星期試用, 今次介紹一個黎自法國嘅天然精油健康品牌比大家, 叫做 『Puressentiel 璞醫香』

鬆鬆脊椎,不怕腰背痛,4個動作跟住做

有時唔一定受傷或者整親,可能只係工作坐得太耐、企左成日咁,都會令我地有成個背脊硬晒嘅感覺! 介紹大家呢4個動作,可以朝早起身做一次,再加上臨瞓前又做一次,就可以成個背脊鬆晒架啦。

姿勢糾正伸展2合1

姿勢糾正伸展2合1
如果係每日工作坐足超過6小時, 呢套伸展動作就啱晒你, 簡單易跟, 做完成個人鬆晒。

激活脊椎伸展操Spine Mobility

激活脊椎伸展操Spine Mobility 
諗起脊椎,通常就會出現埋頸椎、胸椎與腰椎, 成條脊椎活動範圍好大, 當然亦支配我地全身動作, 所以真係要好好保養。

必學的3個早晚腰背伸展操

必學的3個早晚腰背伸展操? 
有冇咁跨? 因為動作實在太簡單, 不過功效就大大, 絕對可以舒緩我地成日有腰酸背痛嘅出現。
可以試下每日早晚花3-4分鐘做一次, 包你做下做下纖腰都返埋黎。

Hip Mobility 髖關節外旋及內旋伸展

髖關節都要伸展? 佢平日負責做咩呢?
髖關節最主要係帶動有關所有腿部動作,即係平時由行路到跑步咁, 由於佢所受嘅壓力都好大,如果我地忽略左適當嘅伸展,好容易會降低活動能力,甚至係會增加受傷機會。

腰酸背痛? 3個動作幫到你!

腰酸背痛唔一定老人家先有,因為腰痛都已經變成年輕化了,更有研究指出,原來響我地一生當中, 高達80%嘅人係曾經出面過腰痛呢個情況,同受佢影響。所以今次就介紹3個好簡單嘅動作,平日自己都可以做得到,學會預防及舒緩腰背痛。

【神經做運動】趕快舒緩滑鼠手及手臂不適

Median nerve正中神經,從頸部開始,沿著手臂向下,主要控管大拇指、食指、中指以及一部份無名指的感覺神經。

一個小工具趕走腰酸背痛, 幫你坐住打造核心力量

寒背、蹺腳、腰酸背痛加大肚腩,有邊個想?

坐骨神經痛大腿痛膝痛,一個動作雙重功效

【#一個動作雙重功效】
1. 預防及舒緩坐骨神經痛
2. 重新調整髖關節 解除大腿痛膝痛

腰背痛、膝痛有可能來自PatPat肌肉唔夠力

一齊訓練臀大肌
在人體結構上,如果臀部在中間位置,下方是膝蓋,上方便是下背。
當臀部肌肉軟弱時,走路時力量就會壓在膝蓋上,久而久之會導致膝蓋痛,當膝蓋都感到乏力時便有機會引起小腿及腳踝疼痛。

腰痛竟然有可能關PATPAT事? 伸展臀大肌有助舒緩下背痛

腰痛又關PATPAT事? 唔係頭痛醫頭,腰痛醫腰?

足底筋膜炎:4個動作強化肌力

千萬別小看足底筋膜炎,你會發現小小的腳底板疼痛原來極有可能令你周身唔舒服。
今次分享4個簡易動作,無論在家中或上班時也可以做。這幾個動作有助強化足底肌力及其柔軟度,久而久之就可以舒緩足底疼痛。

Subscribe to 零痛楚