Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

高爾夫球肘│KTTAPE Golfer elbow│手肘痛

第一次聽到高爾夫球肘,差點被這名字欺騙了,原來這痛症跟打高爾夫球是沒有太大關係的,甚至大部分患者都沒有接觸過高爾夫球這運動。直接說便是手肘內側痛,因重複做屈曲手腕的動作而令屈腕肌群過度使用而引起的痛症。

KT RECOVERY+™ ICE / HEAT MASSAGE BALL:肌肉痠痛必備

KT RECOVERY+™️ ICE/HEAT MASSAGE BALL
立即購買:https://bit.ly/2WUGoCt

KTTAPE PRO WIDE - 預防拗柴,腳踝全保護

腳踝扭傷,俗稱的「拗柴」,以內翻最為常見,為何會有入心入肺之痛? 因為當足踝內翻著地時,往往會造成足踝外側韌帶受傷。麻煩的是,一旦你曾經扭傷過腳踝,就好像久不久就再次受傷?

【膝蓋痛】有咩可以做?

好多時膝蓋痛,冇晒心機,有人話唔可以郁佢,又有人話咩運動都唔可以做?!
查實係唔係咁跨? 視乎您嘅痛症程度啦,除非好嚴重要長時間休息,否則都唔係話咩都唔做得咁慘慘豬嘅!

Topick: 媽媽手有電擊般劇痛 運動貼布三星期有效KO媽媽手斷尾 

新手媽媽每天埋首餵奶、掃風、洗澡、換尿片等,過度使用手腕及反覆用力下,容易患上「媽媽手」(醫學名稱:狹窄性腱鞘炎Stenosing Tenosynovitis),即手背近拇指韌帶增厚,壓在下方的肌腱,令到管道變得狹窄,繼而發炎及腫脹起

Subscribe to KTTAPE