Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

鬆鬆脊椎,不怕腰背痛,4個動作跟住做

有時唔一定受傷或者整親,可能只係工作坐得太耐、企左成日咁,都會令我地有成個背脊硬晒嘅感覺! 介紹大家呢4個動作,可以朝早起身做一次,再加上臨瞓前又做一次,就可以成個背脊鬆晒架啦。

姿勢糾正伸展2合1

姿勢糾正伸展2合1
如果係每日工作坐足超過6小時, 呢套伸展動作就啱晒你, 簡單易跟, 做完成個人鬆晒。

激活脊椎伸展操Spine Mobility

激活脊椎伸展操Spine Mobility 
諗起脊椎,通常就會出現埋頸椎、胸椎與腰椎, 成條脊椎活動範圍好大, 當然亦支配我地全身動作, 所以真係要好好保養。

必學的3個早晚腰背伸展操

必學的3個早晚腰背伸展操? 
有冇咁跨? 因為動作實在太簡單, 不過功效就大大, 絕對可以舒緩我地成日有腰酸背痛嘅出現。
可以試下每日早晚花3-4分鐘做一次, 包你做下做下纖腰都返埋黎。

Hip Mobility 髖關節外旋及內旋伸展

髖關節都要伸展? 佢平日負責做咩呢?
髖關節最主要係帶動有關所有腿部動作,即係平時由行路到跑步咁, 由於佢所受嘅壓力都好大,如果我地忽略左適當嘅伸展,好容易會降低活動能力,甚至係會增加受傷機會。

Subscribe to back pain