Q版運動 – 午跑裝備

Q版運動 – 午跑裝備
唔知有冇人好似我咁變態在午飯時練跑,夏天將到,在午跑時都要裝備十足先得,有朋友話:您就好啦,公司有淋浴間咁正。我嘅回覆應該嚇佢一跳,其實公司只有洗手間,幸好除了普通洗手間還另有一個獨立式嘅設計,朋友立即說:即係殘廁? 冇錯,係!
講返正題,午跑嘅裝備,我就有以下幾樣:
跑前預備:
- 噴霧式太陽油 (要買小朋友都用得嘅,因為可以噴面,既方便又不油膩,記緊不要噴埋手手腳腳,會立即提升您中暑機會架)
 
起跑:
- 太陽帽 (我喜愛用visor,即頭頂穿左果隻,感覺通下風好舒服)
- 智能手錶 (可以知道自己心跳,提升訓練質素之餘,亦唔怕miss左腦細們嘅call)
- 貼身腰包 (放電話,主要係懶攞住,加埋員工卡發達通)
- 藍芽headphone (聽住歌仔跑輕鬆又開心)
 
事後:
- 細枝裝洗面
- 吸水毛巾
- 一枝multi stick (可作胭脂使用)
- 眉筆 (之前要帶,最近發現新玩具,eyebrow marker 在家畫了可keep數天,洗面之後不用再畫眉了,啱晒我呢款懶人
午跑好處多,既可叉叉電抖下氣曬個太陽,跑了好一段時間之後,最開心就是每次跑步都看到熟識面孔,大家舉隻手打打氣,人生開心不過於此。
<曾子怡撰文之Q版運動系列>
#2H #Q版運動 #跑步裝備

About the Author