減肥

OL福音:唔駛點郁嘅運動
最近朋友問:我冇咩時間做運動,如果返工lunch time去跑步比老闆見到會死人,一食完飯返公司就係坐,咁有咩方法可以減肥?
首先黎講,聽完呢個問題我都down機2秒…
不過諗真D,其實有超過80%打工仔都面對呢個問題,如果您已為人父母仲明,因為放工已經要趕返屋企對功課,何來有時間去做運動?
唔緊要,...

6 月 14, 2017
428
0

響公園時常發現有人似跑非跑,因為他們的速度並不快,明明是做運動,為何會跑那麼慢? 用意何在?
最厲害是您發現當您跑了大半小時,大汗淋漓時,他們仍在慢跑,樣子亦十分輕鬆,通常可以堅持個多至兩小時不等。
簡單講解一下我們的肌肉結構,是由一條條細的纖維札成一束,而當中有『快肌』和『慢肌』組成:
快肌:可以快速收縮,有爆發力,亦容易堆積乳酸
慢肌:...

五月 25, 2017
1,339
0

唔食野…邊有力減肥?!
最近好姊妹飯局成日都聽到呢句,以後要改改:唔增肌,點減脂!
呢句會否令您心理不平衡? 想瘦…又要長肉先?
簡單咁講:每日美食進入身體時,營養會供予不同單位,當然脂肪是其一,如果體內脂肪勢力日漸壯大,人就越來越脹。解救其中一個方法就是要讓另一單位相比起脂肪更強,搶更多營養,最有潛質就是肌肉。
增強身體的肌肉比例,...

4 月 26, 2017
742
0