亞Q達人

OL福音:唔駛點郁嘅運動
最近朋友問:我冇咩時間做運動,如果返工lunch time去跑步比老闆見到會死人,一食完飯返公司就係坐,咁有咩方法可以減肥?
首先黎講,聽完呢個問題我都down機2秒…
不過諗真D,其實有超過80%打工仔都面對呢個問題,如果您已為人父母仲明,因為放工已經要趕返屋企對功課,何來有時間去做運動?
唔緊要,...

6 月 14, 2017
428
0

有效提昇表現的4大肌群
如果你已成功建立了運動的習慣,心裡總會想:

  • 如何可以跑快些?
  • 跑遠些?
  • 不容易受傷

有特別的訓練方法可以一次過滿足以上三個要求嗎?
...

1 月 05, 2017
315
0

聆聽身體話:跑步時側腹痛
朋友來電,氣喘喘地說她懷疑自己盲腸炎…
案發經過是她當天提早了晚餐時間,用餐後便到海濱散步,看到有人跑步就一時興起跟著人家跑起來,不到5分鐘就出現側腹痛的感覺,忍著多走了1分鐘就支持不住。
相信這是由於飯後運動引致腸部痙攣的機會多於盲腸炎,坊間很多傳言,...

1 月 05, 2017
259
0

運動與進食的謎團
有人運動不節食,有人節食不運動,有人運動前節食,亦有人運動後節食…
方法千奇百怪,究竟運動與進食是否宿敵? 想健康養生,應該如何平衡呢?
先談節食減肥,對於很多不善於及不熱衷運動的人士尤其喜愛,單靠節食方法簡單,起初效果亦迅速,但當時間長了,身體的基礎代謝率降低之後,就發現體重不再下降了。...

1 月 05, 2017
350
0

輕鬆去水腫
水腫,近年常聽到這名詞,十分普遍,亦有很多朋友都會發現自己有下肢水腫的情況出現,比較常見的其中一個重災區是小腿,何解會有水腫?
身體出現水腫,普遍是因為身體的回流系統比正常慢,而令體內積存過多水分所致。而小腿位於身體的下半部,血液從心臟運行到下肢,相對上肢部位,速度會較緩慢,所以會引致下半身的血液回流受阻,...

1 月 05, 2017
245
0

家務瘦身法
放假本打算約朋友外出跑跑,奈何她說:要執屋跑不了!
其實,執屋都是個好的運動,雖然留在家,總算活動著,比起整天在家煲劇好得多。不要少看執屋的運動量,每個動作如果認真去做,都可將其演變成一個鍛鍊肌肉的好時機。
日常家務之輕量版肌肉運動:
1. 抹窗
是一個好時間訓練手臂,不只是二頭肌,...

1 月 04, 2017
238
0

善用運動貼布
近年在運動場上、街上甚或剛剛過去的奧運會當中,都見過一些人在手臂或腿上貼著色彩鮮豔的貼布,究竟那些是裝飾還是繃帶? 有特別功效嗎?
這種運動貼布,又稱為「肌內貼」,由知名的筋膜學者 Dr. Kenzo Kase在1982年發明,有效輔助肌肉活動。
肌內貼最初在日本被醫院作為協助有傷患或復康者之用,...

1 月 04, 2017
423
0

KT小教室 - 防拗柴
https://youtu.be/D88bYcR9kiM

11 月 16, 2016
451
0

KT小教室 - 膝蓋痛
https://youtu.be/gGv76Lu494M

11 月 16, 2016
532
0

Q版健康跑步操山下背痛點搞?
咩人先有機會出現下背痛?
好日都唔郁嘅人? 老人家? 每日響公司張櫈坐足8粒鐘嘅您? 定係做運動嘅人?
原來人人有份,永不落空!
...

7 月 27, 2016
626
0