Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

椎間盤突出

成日聽人講椎間盤突出,究竟係咩黎?
首先介紹一下唔同角色先:
脊椎
好重要, 因為佢負責將身體串聯起, 除左支撐身體, 仲擔任保護脊髓的任務

Aurai 全球首創水波式按摩眼罩 仲有溫熱任揀

現代人常有眼睛酸澀或眼壓過高的困擾,目前市面上大部分是蒸氣式/氣壓式按摩眼罩, 都有熱敷功能

今次介紹呢款: Rio 愛熱敷水波式眼睛按摩器
- 全球首創水波式按摩眼罩

頭痛食佢? 越食越頭痛!

【#越食越頭痛】
頭痛係一樣好令人困擾嘅事,食唔安又坐唔落,除左食頭痛藥、好好休息下之外,一日三餐總不可少,不過,原來有某些食物,竟然有機會令您越食越頭痛。

髂腰肌過緊

【#髂腰肌過緊】髂腰肌係咩黎?? 簡單講, 可以理解為佢將脊椎同大腿連接埋一齊,主要負責抬腿嘅動作。所以你就唔難諗到, 當髂腰肌過緊, 身體大致上會有咩情況出現, 下背同腿部特別容易感到肌肉酸痛,由於肌肉欠缺彈性及血液不太循環嘅關係。

肌肉關節痛, 仲日日食止痛藥?

如果可以揀, 大家都唔想日日都食止痛藥, 咁有冇其他方法?
經過2星期試用, 今次介紹一個黎自法國嘅天然精油健康品牌比大家, 叫做 『Puressentiel 璞醫香』

運動無線藍芽耳機推介 Lavanda LUNE: Wireless ANC Earbuds

運動無線藍芽耳機推介
Lavanda LUNE: Wireless ANC Earbuds
先睇睇有咩功能:
- Active Noise Cancelling(ANC)

Papulex暗瘡皮膚護理

長期口罩侷住, 搞到塊面生暗瘡
所以呢2個月我搜羅左好多暗瘡膏、暗瘡貼、mask等等

鬆鬆脊椎,不怕腰背痛,4個動作跟住做

有時唔一定受傷或者整親,可能只係工作坐得太耐、企左成日咁,都會令我地有成個背脊硬晒嘅感覺! 介紹大家呢4個動作,可以朝早起身做一次,再加上臨瞓前又做一次,就可以成個背脊鬆晒架啦。

癌症康復中可以運動嗎?

小編定期會到香港癌症基金會舉辦運動班, 感恩地每次都有很多朋友一齊做運動, 如果你問我: 癌症康復可以運動嗎? 我認為注意以下小貼士便可!

點樣可以開心D

最近看了由耶魯大學心理系副教授Laurie Santos, 在線上開設了一個課程,名為幸福的科學(The Science of Well-Being),這個課程十分厲害,截至目前為止已有超過38萬人次註冊選修。

姿勢糾正伸展2合1

姿勢糾正伸展2合1
如果係每日工作坐足超過6小時, 呢套伸展動作就啱晒你, 簡單易跟, 做完成個人鬆晒。

想降體脂食咩好? 點先可以同時減脂增肌又飽肚?

以下三樣都幫到手架,先從飲野開始:
1. 水, 茶, 咖啡, 低糖飲料

激活脊椎伸展操Spine Mobility

激活脊椎伸展操Spine Mobility 
諗起脊椎,通常就會出現埋頸椎、胸椎與腰椎, 成條脊椎活動範圍好大, 當然亦支配我地全身動作, 所以真係要好好保養。

Subscribe to Sonia亞桑