Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

Papulex暗瘡皮膚護理

長期口罩侷住, 搞到塊面生暗瘡
所以呢2個月我搜羅左好多暗瘡膏、暗瘡貼、mask等等

鬆鬆脊椎,不怕腰背痛,4個動作跟住做

有時唔一定受傷或者整親,可能只係工作坐得太耐、企左成日咁,都會令我地有成個背脊硬晒嘅感覺! 介紹大家呢4個動作,可以朝早起身做一次,再加上臨瞓前又做一次,就可以成個背脊鬆晒架啦。

癌症康復中可以運動嗎?

小編定期會到香港癌症基金會舉辦運動班, 感恩地每次都有很多朋友一齊做運動, 如果你問我: 癌症康復可以運動嗎? 我認為注意以下小貼士便可!

點樣可以開心D

最近看了由耶魯大學心理系副教授Laurie Santos, 在線上開設了一個課程,名為幸福的科學(The Science of Well-Being),這個課程十分厲害,截至目前為止已有超過38萬人次註冊選修。

姿勢糾正伸展2合1

姿勢糾正伸展2合1
如果係每日工作坐足超過6小時, 呢套伸展動作就啱晒你, 簡單易跟, 做完成個人鬆晒。

想降體脂食咩好? 點先可以同時減脂增肌又飽肚?

以下三樣都幫到手架,先從飲野開始:
1. 水, 茶, 咖啡, 低糖飲料

激活脊椎伸展操Spine Mobility

激活脊椎伸展操Spine Mobility 
諗起脊椎,通常就會出現埋頸椎、胸椎與腰椎, 成條脊椎活動範圍好大, 當然亦支配我地全身動作, 所以真係要好好保養。

Hip Mobility 髖關節外旋及內旋伸展

髖關節都要伸展? 佢平日負責做咩呢?
髖關節最主要係帶動有關所有腿部動作,即係平時由行路到跑步咁, 由於佢所受嘅壓力都好大,如果我地忽略左適當嘅伸展,好容易會降低活動能力,甚至係會增加受傷機會。

高強度訓練人人都啱做?

 【#減肥受傷】 最近好多朋友都在家減肥,而家下要做運動又唔一定要去GYM跟教練,不過都有好有唔好啦。

Universkin法國製 物理性防曬Nexultra Z

我每日都係日光白白去跑步, 每次跑步前都會做足準備
Q. 我最關心係咩? 肯定係防曬!
無論響公司/屋企, 我都有一大堆防曬, 好搞笑呢?! 因為我好鐘意試新野

聖雅各福群會 蘇屋長者鄰舍中心 防跌健腦十式長者操

 

一招KO腸胃脹氣

呢排好多朋友都work from home, 大家都面對一個問題, 就係好似失去左日期同時間觀念咁, 每日起身開電腦、覆whatsapp,早午晚餐都冇咩概念,好似不停咁食食食。

生命麵包:鐵三角的回憶

煉奶、花生醬、麵包,呢個係無敵鐵三角組合。同事見到呢個鐵三角組合,都會作出唔同嘅反應,但係佔大部份都會問一句:使唔使搞成咁? 呢個鐵三角組合,對我來講有一個好特別嘅意義,應該話係一個美好嘅回憶。

Subscribe to Sonia亞桑